Recept på thaimat

Recept på thaimat

Det är inte svårt att laga thaimat själv, men för att det ska bli lyckat bör du ha fina råvaror samt bra recept på thaimat och intresse för matlagning. I många recept på thaimat används mycket örter, kryddor och andra smaksättare. Eftersom thaimat ofta är rätt stark, är det bra att ha en bit bröd vid sidan om tallriken för att svalka munnen då och då.

I hela Sverige kan man i dag hitta asiatiska mataffärer där man finner det man behöver. I Thailand är det vanligt att man lagar till många olika rätter och sedan delar alla på dessa. Maten är unik men den har influenser från både öst och väst. Metoden att steka och fritera har man tagit från Kina, och från Indien har många av kryddningarna hämtats.

Recept på thaimat och currypasta

Majoriteten av recept på thaimat innehåller currypasta som kan vara grön, gul eller röd. Du kan köpa färdig, men det är lätt att göra själv. Till en röd currypasta behöver du färska röda chilifrukter, färsk ingefära, vitlök, schalottenlök och stjälkar av citrongräs. Du rostar korianderfrön och spiskummin i en stekpanna. Frukterna och löken hackar och mixar du tillsammans med de rostade fröna och tillsätter sedan lime, kokosolja, paprika, gurkmeja och salt. Tillsätt lite olja och kör mixern tills det blir en krämig pasta. Pastan håller en månad i kylskåpet.

Den röda och gröna currypastan är starkare i jämförelse med den gula. Om du vill göra en rätt starkare än vad ett recept på thaimat anger ska du inte ta mer av currypastan. Det är bättre att tillsätta mer kryddor. Den gröna används mest till fisk- och kycklingrätter, men aldrig till nötkött. Det som skiljer den från den röda är att den bland annat innehåller kapi, som är en typ av räkpasta blandad med gröna chilifrukter. Till den gula använder man gula chilifrukter och färsk gurkmeja. När man gör egen currypasta kan man variera receptet och skapa sin egen variant.

Lättlagade goda thairätter

Pad Thai är en mild rätt som man i Thailand hittar både i gatukök och på restauranger. Som i många recept på thaimat kan man variera den själv efter vad man har hemma och vad man tycker om. Strimla kycklingfiléer och fräs dem tillsammans med stora lökklyftor i wokpanna. Tillsätt såsen som du har har blandat till med vatten, lime, sojasås, ostronsås, fisksås, socker, vitlök och hackad chili. Blanda ner kokta nudlar, groddar och hackad vårlök. Vispa ägg lätt och blanda ner det och rör om tills äggen har stelnat och garnera sedan med jordnötter och färsk koriander.

Ett annat recept på thaimat är en enkel kycklinggryta för den som har bråttom. Du kan använda frysta wokgrönsaker för absolut lättast och snabbast tillagning. Stek kycklingstrimlor i en wok, salta och tillsätt röd eller grön currypasta. Pressa i vitlök och tillsätt de frysta wokgrönsakerna. Häll i kokosmjölk och lägg ner en hönsbuljongtärning. Låt allt puttra i en kvart och vid serveringen strör du över hackad vårlök och cashewnötter och serverar sedan anrättningen med ris. Vill du variera rätten kan du tillsätta färska grönsaker som sockerärter eller paprika. Du kan även krydda den mer med färska kryddörter.

Improvisera i matlagningen

Recept på thaimat - gör en härlig soppa

I de flesta recept på thaimat kan du improvisera såsom thailändarna själva gör. Grunderna är att använda kött och färska grönsaker som stekts snabbt i en wok för att de ska behålla sin krispighet. Använd helst färska kryddörter, färsk ingefära, limeblad och färsk lime som ger maten den härliga fräschheten som är karaktäristisk för thaimat. Till många rätter kan man tillsätta kokosmjölk och chilipasta för att ge smak och krämig konsistens. Ingredienser som aldrig förekommer i recept på thaimat är mejeriprodukter. Varför inte göra en thailändsk soppa när du gör en kylskåpsrensning? Tillsätt de grönsaker du har hemma och lägg i nudlar, ha i lite kokosmjölk och krydda.