Thairestauranger

Thairestauranger

Den thailändska maten kännetecknas av en utsökt balans mellan olika smaker. Basen i de flesta rätter är ris eller nudlar. Man varierar smakerna i de olika rätterna med färska kryddor, som kan få en och samma rätt att smaka helt annorlunda om man byter ut kryddorna. Vem har inte lyxat till vardagen ibland med några besök på olika thairestauranger? De flesta thairestauranger håller riktigt hög klass på maten de serverar, men det finns några som sticker ut lite mer. Man går mer än gärna tillbaka till en restaurang som har ett bra kök och som levererar utsökt mat i en varm och välkomnande miljö.

Thairestauranger med det lilla extra

Thairestauranger i Sverige

Inne på Medborgarplatsen, i stadsdelen Södermalm i centrala Stockholm, hittar vi en av stadens alla thairestauranger. Orkidé Thai restaurang blev för några år sedan utnämnd till Europas bästa thairestaurang. Med sin stilfulla design och härliga färger, får hela restaurangen en sober atmosfär. Med fokus på färska råvaror och utsökta kryddor får man fram de äkta thailändska smakerna. Restaurangen serverar lunch, och det finns ett antal rätter att välja mellan. På middagsmenyn kan man välja mellan den mer traditionella thaimaten eller en lite modernare variant. Avsmakningsmenyn består av fem läckra rätter med exotiska smaker. På helgerna serverar man brunch, och då ingår ett glas mousserande vin till maten.

Farang är en av de thairestauranger som finns vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Restaurangen finns i de gamla lokalerna där Stockholms Elektricitetsverk tidigare låg. Den rustika industrilokalen skapar en speciell atmosfär för restaurangen, och där finns det gott om plats för gästerna. Kockarna på Farang tar ut svängarna lite extra, och serverar lite lyxigare thaimat med exklusiva råvaror. De serverar lunch och middag och har ett share food koncept, som innebär att samtliga i sällskapet vid bordet delar på all mat som serveras. Baren har ett brett sortiment av drycker såsom vin, öl och drinkar som går att beställa till maten.

Göteborgs kitschigaste ställe

Thairestauranger med det lilla extra hittar man i Göteborg. Moon Thai Kitchen är en spektakulär restaurang med en speciell och kitschig inredning som kan verka lite överväldigande vid första anblick. Inne i restaurangen sitter man i små bambuhyddor och avnjuter den goda maten. Maträtterna på menyn sorteras efter hur starkt kryddade de är (falangstyle, backpackerstyle och thaistyle där falangstyle är den mildare varianten). Det finns ett bra urval av drycker till maten såsom vin, öl och cocktails. Moon Thai kitchen har en varm välkomnande atmosfär med vällagad mat på sin meny. Take away meny finns för alla som föredrar att ta med sig maten.

Sukothai på Drottninggatan i Göteborg anses vara en thairestaurang med klass. Det är en familjerestaurang som satsar på bra råvaror och tar tillvara på de thailändska smakerna i kryddningen. Korrapong i Malmö är en av de thairestauranger som bjuder på mysig miljö och genuin thailändsk mat när den är som bäst. Restaurangen ligger i de centrala delarna av Malmö. Lite längre upp i Sverige, närmare bestämt i centrala Sundsvall, hittar man Chaow Praya River – ett familjeägt företag med restauranger i både Sundsvall och Östersund. Där serverar man välsmakande thailändska rätter i en välkomponerad meny som även finns för avhämtning. Chaow Praya River har en genuin thailändsk känsla, och restaurangens matsalsdel är uppdelad i tre olika miljöer med olika thailändska teman. Puun Thai är den äldsta av Helsingborgs thairestauranger som serverar thaimat till förmånliga priser.

Den thailändska maten

Det thailändska köket har inspirerats av de länder som gränsar till Thailand. Många thairestauranger har influenser av köken från Burma, Malaysia och Kambodja. Den thailändska maten är mycket populär över hela världen och thairestauranger finns i de flesta länder. Thaimat är som en palett av smaker med färska kryddor och örter som höjer nivån på maträtterna. Matkulturen för thailändare är viktig, och mycket cirkulerar kring mat och vad man ska äta under dagen då familjerna samlas runt matbordet. Varje region i Thailand har en egen matkultur samt egna rätter man tillagar på ett speciellt sätt typiskt för just den regionen. Maten äts ofta i mindre portioner uppdelade i små skålar.