Hur du lagar tre små rätter hemma i köket

Laga tre små rätter hemma i köket

Undrar du hur du lagar tre små rätter hemma i köket? Är det ens möjligt att laga denna klassiska asiatiska rätt på egen hand, och vilka ingredienser behöver man? Det finns flera olika kombinationer av smårätter som tillsammans utgör den rätt som vanligtvis serveras under titeln ”tre små rätter”. Vanligast är att man inkluderar en rätt med biff, en rätt med kyckling samt en med räkor. Om du vill veta mer om hur du tillagar tre små rätter hemma i köket, kommer här praktiska tips och recept. Men först en tillbakablick på hur rätten uppstod och dess faktiska mening inom det asiatiska köket.

Rätter hemma i köket i Kina

I Kina lagar man sällan tre små rätter hemma i köket, utan där kan man säga att det är stora rätter som gäller. Det är också ganska olika varianter som man serverar i ursprungslandet jämfört med vad man ser på svenska kinakrogar. Det asiatiska köket är speciellt eftersom man gärna delar maten med varandra. Där ställer man fram olika rätter på ett långbord och sedan plockar hela sällskapet det man vill ha till sin egen tallrik. När kinamat introducerades i Sverige, testade man att låta maten samsas på tallriken från början istället för att låta gästerna själva plocka till sig mat. Konceptet blev en omedelbar succé.

Den kinamat som vi serverar i Sverige är ganska kraftigt försvenskad. Eftersom många av de råvaror som man använder i asiatisk matlagning inte finns här i Sverige, har man fått anpassa de tre små rätterna till svenska förutsättningar. Det finns inga direkta regler om hur du lagar tre små rätter hemma i köket, men en variation på smaker och ingredienser är naturligtvis ett måste. I Kina använder man ofta risvinäger, soya och färsk chili i matlagningen. Spiskummin är också vanligt, men den kinesiska varianten har en kraftigare smak än den svenska. Helst ska ingredienserna vara färska, men idag säljs många av de asiatiska grönsakerna som frysvaror eller på konserv.

Så går du tillväga

Som vi tidigare nämnt så finns det, på svenska kinakrogar, tre eller fyra standardrätter som ingår i ”tre små rätter”. När du lagar tre små rätter hemma i köket, är det enklast att välja dessa försvenskade rätter eftersom du lätt kan hitta ingredienserna i en vanlig matbutik. Biff med bambuskott är en enkelt rätt att börja med. Du marinerar köttet med ingefära och salt för att sedan steka biffen ihop med färska champinjoner, bambuskott, vitlök, soja och ostronsås. Ostronsås och andra smakrika fisksåser används mycket som smaksättare i det asiatiska köket. Toppa med sesamolja som ger en nötig ton i rätten – det passar bra ihop med soja och ostronsås.

Att fritera räkor kan verka krångligt, men med rätt olja och hög temperatur får du till en bra krispighet i räkorna. Du steker shiitakesvamp och kinesisk kål (pak choi) i ingefära och vitlök vilket ger räkorna mycket smak. Om du känner dig trygg med hur du lagar tre små rätter hemma i köket så kan du ta ut svängarna och dessutom röra ihop en egen sötsur sås. Ketchup, vatten, risvinäger, chili och vitlök är allt som behövs för en godare och fylligare sås än den du köper färdiggjord.

Tre är det magiska talet

Kyckling i currysås hör till den mest populära av de tre små rätterna, och är också den enklaste. Currysåsen baserar du på fond från kycklingen som du kokar ihop med morot, purjolök, lök och rotselleri. Tillsammans med lagerblad, persilja, vitpeppar och salt får du en svensk knorr på din asiatiska matlagning. Du serverar samtliga tre rätter ihop med fluffigt jasminris som i sig har en neutral smak. Funderar du fortfarande på hur du tillagar tre små rätter hemma i köket så kan du enkelt hitta inspiration till maten på nätet. Eller varför inte göra ett besök hos den lokala kinakrogen som definitivt vet hur du lagar tre små rätter hemma i köket. Denna svensk-asiatiska favorit kan varieras i det oändliga.